A lángos / langosch

A lángos (németül: langosch) a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, sót, langyos vizet és egy kevés olajat. Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Otthon is készíthető, de főként piacokon, vagy gyorsbüfékben árulják. Többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, Békéscsaba környékén a brindzás kivitel.

A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. A kenyeret általában 5-7 naponta sütötték és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. A lángost zsírban, majd olajban sütötték ki.

 Magyarországon, Románia, Szlovákia és Szerbia magyarlakta vidékein az utcai árusok egyik jellegzetes terméke. Ausztriai vidámparkokban is kapható. Magyar hatásra terjedt el Ausztriában ésCsehországban is. A bécsi Praterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni. A hagyományos kenyérlángoson kívül (ami liszttel, élesztővel és vízzel készült) krumplilángos is készíthető, ami főtt burgonyát is tartalmaz.

Az élesztőt a tejben megfuttatják egy csipet cukorral. A lisztbe teszik a kovászt, az olajat, és langyos sós tejjel lágyabb tésztát dagasztanak. A tetejét meghintik liszttel, ruhával letakarják, kb. 1 órát kelesztik. Ha már kétszeresére megkelt, tenyérnyi darabokra vékonyan kihúzzák, forró olajban, de lassú lángon sütik, először az egyik, majd a másik felét. Hideg olajba soha nem szabad tenni, mert teleszívja magát zsiradékkal. A kisült lángosokat kiszedik papírtörülközőre, majd lecsepegtetik. Különféle előre elkészített feltétekkel (pl. reszelt sajt, tejföl, fokhagyma) ízesítve fogyasztható.

Lángos (Hungarian pronunciation: [ˈlaːŋɡoʃ]) is a Hungarian food speciality, a deep fried flat bread made of a dough with flour, yeast, salt and water. It is also traditionally made in Vojvodina, where it was introduced by the local Hungarians.

Lángos is a dough made of water or milk and flour, with a dash of sugar and salt and fried in oil. Adding sour cream, yoghurt or mashed potatoes to the dough is optional, in the latter case it is called Potato Lángos (in Hungarian krumplis lángos). It is eaten fresh and warm, topped with sour cream and grated cheese, or Liptauer, ham, or sausages, rubbed with garlic or garlic butter, or doused with garlic water. Other ingredients and accompaniments can be mushroom, quark cheese, eggplant, cabbage, kefir, omelet, and a confectioner’s sugar or jam. Lángos may be cooked at home or bought from street vendors. It’s a popular snack in the summer.

 Traditionally lángos was baked in the front of the [brick oven]] close to the flames. This is the basis for its name; “láng” means “flame” in the Hungarian language. Lángos was made from bread dough and was served as breakfast on the days when new bread was baked. Now that people no longer have brick ovens and do not bake bread at home, lángos is virtually always fried in oil. Lángos is sold at many fast-food restaurants not only in Hungary but also in Austria. In Austria, especially in Vienna, lángos is very popular as a fast food at fairs and in amusement parks like thePrater. Lángos is known in the Czech Republic, Slovakia and Croatia as langoš, in Serbia as languš (although it is commonly called “Mekike”). It is also popular in Romania as langoși. Lángos is very similar to a version of frybread made by the American Indians. The name comes from láng, the Hungarian word for flame. The early-15th-century Glossary of Beszterce, the most ancient currently known Hungarian “dictionary,” reveals that the ultimate ancestor of flat breads was the panis focacius attributed to the Romans (of which derives also the Italian flat bread called focaccia). In ancient Rome, panis focacius was a flat bread baked in the ashes of the fireplace (cf. Latin focus meaning “fireplace”). However, the modernlángos, despite its name, is not prepared near an open flame but rather by deep-fat frying, and among Hungarian foods it is instead the pogácsa which preserves the connection, both etymological and culinary, to the ancient panis focacius.

/www.nosalty.hu/

From Wikipedia, the free encyclopedia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s